Aμαζόνιος. Μια απο τις ωραιότερες ειδήσεις που ακούσαμε τελευταία. Η διοργάνωση ενος πάρτυ μέσα στη ζούγκλα του Αμαζονίου. Τά έσοδα θα πήγαιναν σε οικολογική οργάνωση για την προστασία των δασών του Αμαζονίου.
Aφρική. Η χώρα που έδωσε το ρυθμό στη μουσική, εμπνέει πολλούς καλλιτέχνες που ασχολούνται με την dance.
Ambient. Χαλαρωτική μουσική που ακούγεται στα chill out δωμάτια των clubs. Συνήθως ακούγεται μετά απο νύχτες εξαντλητικού κλάμπινγκ λίγο πριν το ξημέρωμα. Στην πραγματικότητα αυτή που ακούν χορευτική μουσική, βαριούνται την ambient αλλά αν τους ρωτήσεις τι ακούνε θα την αναφέρουν γιατί είναι δείγμα "οτι ψάχνεις τα πράγματα και δεν ακούς οτι σου σερβίρουν".
Aφυδάτωση. Μετά απο αρκετές ώρες χορού σίγουρα θα σας συμβεί. Γι αυτό τους περισσότερους τους βλέπετε να χορεύουν με ένα μπουκάλι νερό.
Aγία Νάπα. Πέρσυ τα δελτία ειδήσεων τρελάθηκαν να παρουσιάζουν ανταποκρίσεις απο την Κύπρο. Ξένοι τουρίστες (ιδιαίτερα Βρετανοί) ανακάλυψαν τον καινούριο παράδεισο του clubbing.Τα περιοδικά έγραφαν ότι βάζει κάτω ακόμα και την Ιμπιζα. Κάτοικοι της περιοχής δεν αντέχουν τον υπερβολικό θόρυβο και εγκαταλείπουν τα σπίτια τους τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο δήμαρχος της περιοχής δήλωνε "Ο τουρίστας πρέπει να περνάει καλά στις διακοπές". Πότε θα πάμε;(http://www.ayianapa.com/)
Aθήνα. Ενα είναι σίγουρο ότι θα πρωταγωνιστήσει στην χορευτική μουσική τα επόμενα χρόνια. Αυτή την στιγμή γίνονται αρκετά καλά πράγματα όχι όμως τόσα (Παρίσι-γαλλική σκηνή) ωστε όλοι να μιλάνε για μας.
Air. Την μουσική τους δεν την λες τόσο χορευτική αλλά μάλλον κινηματογραφική. Ανήκουν όμως και αυτοί στην Γαλλική σκηνή που κυριαρχεί σήμερα.
Aποθήκες. Αγαπημένος χώρος για να διοργανώσει κάποιος ένα rave party. Το φαινόμενο ξεκίνησε απο την Αγγλία και επεκτάθηκε αργότερα και σε άλλες ευρωπαικές χώρες. Στην Ελλάδα ενα τέτοιο πάρτυ θα γεννήσει την ''Μάνα ρέιβερ". Βλέποντας την τηλεοπτική βλακεία να χτυπάει κόκκινο , τους κουκουλομένους με τις πολύχρωμες μπλούζες ravers να βγαίνουν απο το πάρτυ, τους δαιμόνιους ρεπόρτερς να ανακαλύπτουν διαβολικά σύμβολα ,το κομμάτι που παιζόταν στο δελτίο ειδήσεων του τότε Σκάι να εξαντλείτε την άλλη μέρα απο τα δισκοπωλεία , και τις "μανες ρέιβερ" να ουρλιάζουν θέλαμε να ανοίξει η γη να μας καταπιεί (ή να αλλάξουμε χώρα).
Bερολίνο. Αγαπημένη πόλη για αυτούς που αγαπούν την χορευτική μουσική. Ιδιαίτερα για την διοργάνωση του Love Parade και των club με techno μουσική. Δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν τώρα πια για εμπορευματοποίηση αυτής της διοργάνωσης και για την αθωότητα που υπήρχε παλιότερα. Όταν κάτι στη μουσική γίνεται μαζικό συνήθως έχει αυτή την τύχη.
Bαρεμάρα. Ενα απίστευτο συναίσθημα που αισθάνονταν αρκετοί στα μέσα της δεκαετίας του ενενήντα πηγαίνοντας σε τέτοια πάρτυ μόνο και μόνο γιατί ήταν στη μόδα χωρίς να τους ενδιαφέρει καθόλου η μουσική. Αφου σε χαλάει γιατί πας;
Bλακεία. Θα χτυπήσει την ελληνική κοινωνία και θα έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό της τον αφορισμό οποιου ακούει τέτοια μουσική. Μετά το "σατανικό heavy matal", τους δίσκους της Μαρινέλας που αν τους γυρίσεις ανάποδα ακούς το σατανά , σειρά έχουν οι D-DEVILS και οι πύλες της κολάσεως (ενα πραγματικά χάλια κομμάτι). Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα αποδειχθούν για μια ακόμα φορά ανίκανοι να καταλάβουν ότι απλά είναι ένα είδος μουσικής και οι γονείς με τα δεκαεξάχρονα θα αναρωτηθούν "Μα τί είναι αυτό το ντάπα ντούπα χώρις λόγια";
Γ
Γηρατειά. Δυστυχώς ή ευτυχώς είναι μια μουσική που απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους κάτω των τριάντα (μην σου πώ και κάτω τον εικοσιπέντε). Το θέαμα ανθρώπων γύρω στα σαράντα να χτυπιούνται με αυτή την μουσική είναι γελοίο. Βέβαια όπως αισθάνεται ο καθένας και ποιοί είμαστε εμείς να του πούμε τι να ακούει. Να ξέρουν όμως οι "πουρορέιβερς" (φοβερή λέξη!) ότι τα νιάτα πίσω δεν γυρνούν ( και μπορεί να πιαστεί η μέση απ τον πολύ χορό).
Γαλλική σκηνή. Ολοι πιά μιλούν γι αυτή με τα καλύτερα λόγια. Εγινε μέχρι και θέμα στο CNN. Με κυριότερους εκπρόσωπους τους Daft punk αλλά και με ονόματα όπως Dimitris from paris, Alex gopher, Cassius και πολλούς άλλους θα γίνει ένα απο τα ρεύματα που κυριαρχούν στην χορευτική μουσική σήμερα. Το γαλλικό κανάλι MCM θα προωθήσει οσο κανένα άλλο αυτή τη μουσική. Προβλέπεται να έχει αρκετό μέλλον.
Γκόα. Θα γίνει το αγαπημένο μέρος πολλών μέσα στη δεκαετία του ενενήντα. Η Ινδία αποτέλεσε ενα απο τους καλύτερους προορισμούς για αυτούς που αγαπούν την χορευτική μουσική. Πρόσφατα όμως οι κάτοικοι της Γκοα βγήκαν με πανό στους δρόμους που έγραφαν "Οι τουρίστες είναι ανεπιθύμητοι στον τόπο μας". Αιτία τα πολλά σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους οι ξένοι στην Γκοα μετά το τέλος των parties.
U96. (Γιου Ninety Six) (δεν εύρισκα άλλο γράμμα για να τους βάλω!)
Τα track μιλάνε από μόνα τους! Das Boot, Love Message, Night in Motion, Love Sees no Color!Μερικές από της μεγαλύτερες επιτυχίες τον 90’s
ΔΤα track μιλάνε από μόνα τους! Das Boot, Love Message, Night in Motion, Love Sees no Color!Μερικές από της μεγαλύτερες επιτυχίες τον 90’s
Δέλτα Μιχάλης. Το ex μέλος των καταπληκτικών Στέρεο Νόβα κάνει αισθητή την παρουσία του μέσα στη χρονιά που διανύουμε με τον δίσκο του "Αλκυονίδες μέρες". Ηχογραφώντας σε γαλλική εταιρεία μας κάνει να ανυπομονούμε για την διεθνή αναγνώριση. Το βίντεο "Melt" έχει γυριστεί σε ένα κλάμπ στο Παρίσι και είναι απο τις καλύτερες δουλειές που έχουμε δει τελευταία. Αρνούμενος να κλείσει ενα συμβόλαιο δεσμευτικό για πολλά χρόνια, επειδή θέλει να εχει την ελευθερία να κάνει την μουσική που αγαπάει μας έκανε να τον συμπαθήσουμε ακόμα περισσότερο.
Διέξοδος απο την ρουτίνα της εβδομάδας. Ετσι μοιάζουν να έχουν τα πράγματα σήμερα για την χορευτική μουσική. Παλιότερα το clubbing (ειδικά στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα ) ηταν σε καθημερινή βάση. Τώρα πολλοί περιμένουν το Σαββατόβραδο. Ας είναι και έτσι αρκεί να υπάρχει καλή μουσική.
Ελλάδα. Η χώρα μας αρχίζει να παίρνει τα πάνω της με την χορευτική μουσική. Με ονόματα όπως ο Νίκος Πατρελάκης, Μιχάλης Δέλτα, Hatiras (Ελληνοκαναδός που ακούγεται πολυ τελευταία, ιδιαίτερα για τα ρεμιξ που κάνει). Οι παρουσίες των ξένων dj's είναι αρκετές στην χώρα μας ειδικά τώρα το καλοκαίρι.
Ελευθερία. Αυτο αισθάνονται (ή θα ήθελαν να αισθάνονται) οσοι ακούν αυτή την μουσική. Ελπίζουμε να μην είναι τεχνητή.
Εcstasy. Το ναρκωτικό που ταυτίστηκε με την χορευτική μουσική (οχι άδικα) και εγινε θέμα στα δελτία ειδήσεων μαζί με τη "μάνα ρέιβερ". Η τηλεόραση όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις βοήθησε να το μάθουν ακόμα και αυτοί που δεν το ήξεραν. Χωρίς βέβαια να ρίξει το βάρος στις συνέπειες πού έχει στον οργανισμό η χρήση του αλλά επιδιόκοντας εντυπωσιασμούς θυμίζοντας το παλιό καλό "Προσέξτε εκεί που πάτε μην σας ρίξουν τίποτα στην πορτοκαλάδα". Ελάχιστα περιοδικά θα πιάσουν σοβαρά το θέμα αναμεσά τους το 01. Η δικαιολογία "Χρειάζεται να πάρω για να χορέψω" που ακούμε απο πολλούς μας βάζει σε υποψίες για το αν αγαπούν αυτή την μουσική ή είναι "κρυπτοσκυλάδες" και junkie ταυτόχρονα (σ.σ. Μα πως μου ήρθε τώρα τόσο εφιαλτικός συνδιασμός;)
Εnergy. Ο τελευταίος ραδιοφωνικός σταθμός αποκλειστικά με χορευτική μουσική στην πρωτεύουσα θα κλείσει μετά τα γνωστά επεισόδια με τις συχνότητες των αεροπλάνων.
Εuro. "Τι Euro αηδίες είναι αυτές που ακούς;". Υποτιμητικός όρος για το techno. Συνήθης χώρα προέλευσης η Γερμανία. Κυρίαρχος στα αθηναικά fm σε αυτό το είδος ο Jeronymo Groovy. Προσωπικά με αφήνει αδιάφορο.
Event. Εντάξει , παλιότερα η χρήση της λέξης γινόταν μόνο όταν ερχόταν ένα μεγάλο ονομα Dj. Στίς μέρες μας θα χρησιμοποιείται ακόμα και για επιδείξεις μόδας απο μοντέλα στα clubs.
Electro-Industrial E.B.M. (Electronic Body Music) Ok! Δεν ταιριάζει εδώ αυτό το ‘σκοτεινό’ είδος χορευτικής μουσικής. Πολλοί όμως Dj’s προτιμάνε στα play list τους tracksαπό κάποια συγκροτήματα. Βλέπε: Apoptygme Berzerk, De/Vision, Green Count, εξάλλου η συμβολή τον Depeche Mode, Human League κτλ στο είδος είναι πολλές φορές κάτι παραπάνω από εμφανής.
Ζήλεια. Κυρίαρχο συναίσθημα απο τους παλαιότερους γι αυτή την μουσική. Εαν δεν την θάβουν (''Τί είναι αυτά τα ντάπα ντούπα;") τότε όλοι θέλουν να "είναι μέσα στην φάση" για να είναι και καλά μοντέρνοι. Αυτο είχε σαν αποτέλεσμα στην Ελλάδα να ακούσουμε τα τέρατα απο λαικούς τραγουδιστές που έβαλαν και λίγα dance στοιχεία μέσα. Σαν αποτέλεσμα τη χρονιά που διανύουμε το "Γύρισε" του Βασίλη Καρρά , με την αγριοφωνάρα του τραγουδιστή να μας παίρνει τα αυτιά καθώς ένα άθλιο beat απλωνόταν απο κάτω. Μην πούμε καλύτερα για το βίντεο και τις αναφορές στην club κουλτούρα (που μόνο αυτό δεν ήταν) γιατί θα γίνουμε κακοί και δεν έχουμε όρεξη.
Ήλιος. Αν δεν χορεύεις μέχρι την ανατολή τότε η βραδυά δεν πέτυχε. Τα κλάμπ θα γεμίσουν με τα παιδιά που φορούν γυαλιά ηλίου για να υποδεχτούν την καινούρια μέρα που ξημερώνει. Βέβαια οταν και αυτό γίνει μαζικό θα δούμε πολλούς ανθρώπους στα κλαμπ να έχουν τα γυαλιά ηλίου στο κεφάλι και να φεύγουν απο της δώδεκαμιση. Ο ήλιος θα κυριαρχήσει σε ρούχα και flyers (προσκλήσεις για πάρτυ) και θα αποτελέσει το απόλυτο σύμβολο της dance σκηνής.
Ηouse. Το κυρίαρχο είδος χορευτικής μουσικής σήμερα. Καλύτερα όμως να την ψάχνουμε λίγο περισσότερο.
Θ
Θεσσαλονίκη. Η συμπρωτεύουσα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για ακόμα μια φορά στην διάδωση καινούριων μουσικών ρευμάτων. Οι Universal Trilogy είναι ένα απο τα μουσικά σχήματα που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον στον κόσμο της χορευτικής μουσικής. Το συγκρότημα θα αγαπηθεί απο τον κόσμο και οι συναυλίες που θα δώσουν μέσα στα 90's θα τους κάνουν περισσότερους γνωστούς. Σε μια απο τις πρώτες τους συναυλίες (Club Μόστρα - Φλώρινα- νομίζω το 1995) οταν ακόμα δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστοί ο τραγουδιστής του συγκροτήματος θα βγεί στην σκηνή με ένα ζουρλομανδύα, αφήνοντας με ανοιχτό το στόμα αυτούς που παρακολουθούσαν.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει περισσότερο γνωστοί και στο αθηναικό κοινό εχοντας δώσει και μια συναυλία στο Αν club. Ενα κομμάτι τους θα χρησιμοποιησει ο Κορκολής χωρίς την αδειά τους στο soundtrack της ταινίας"Η διακριτική γοητεία των αρσενικών". Μέλος του συγκροτήματος θα το ανακαλύψει τυχαία οταν πήγε με την κοπέλα του στο σινεμά να δεί την ταινία. Αυτή θα τον κοιτάξει με ανοιχτό το στόμα όταν της είπε για την προέλευση του κομματιού. Θα βρεθεί μια συμβιβαστική λύση (σ.σ μάλλον καλά λεφτά) και το θέμα δεν θα φτάσει στα δικαστήρια.
Φέτος κυκλοφορούν καινούρια δουλειά, πάντα σε αγγλικό στίχο. Μπορεί να φαίνεται ότι οι παλιότερες δουλειές τους ήταν ποιο χορευτικές αλλά είμαστε ικανοποιημένοι με ένα συγκρότημα που συνεχώς πειραματίζεται.
Οι Μίκρο είναι και αυτοί απο την Θεσσαλονίκη. Αποτελούν μια απο τις μεγαλύτερες αγάπες του ελληνικού κοινού. Θα γίνουν φέτος περισσότερο γνωστοί με το soundtrack της ταινίας E-mail και με τα πρωτοποριακά βίντεο κλιπς που γυρίζουν. Η αρχή όμως θα γίνει μερικά χρόνια πρίν με το κομμάτι "Λάθος κωδικό" και το απίστευτα εξυπνο βίντεο του κομματιού ("Εσύ πόσα λεπτά θα κρατούσες την ανάσα σου κάτω απο το νερό;"). Ο κόσμος θα τους αγαπήσει και απο την "Άσπρη σοκολάτα" (ενα ποπ κομμάτι μες την τρελή χαρά). Προβλέπουμε μέλλον..
Τα μεγάλα ονόματα που παίζουν μουσική στην πρωτεύουσα θα βάλουν και στο προγραμμά τους την Θεσσαλονίκη. Το Spacemobil θα γίνει ένα απο τα club που θα αγαπηθεί απο το dance κοινό και θα συμβάλει στην διάδωση αυτής της μουσικής. Τα τελευταία χρόνια το decadance θα φιλοξενήσει αρκετά καλά ονόματα.
Ο μουσικός παραγωγός Γιώργος Χαριζάνης με την εκπομπή Exit στο tv Μακεδονία και στον Top fm της θεσσαλονίκης παλιότερα θα ενημερώνει με ένα απίστευτο τρόπο τα party animals της συμπρωτεύουσας. Τώρα βρίσκεται στο Star fm.
Η εκπομπή "Ταράτσα" στην ΕΤ3 είναι απο τις εκπομπές που δεν κολώνουν να παρουσιάσουν οποιοδήποτε καινούριο σχήμα της χορευτικής (και όχι μόνο) μουσικής.
Ιrvine Welsh. Τα βιβλία Ecstasy, Trainspotting (Εκδόσεις οξύ) θα αγαπηθούν και απο το ελληνικό κοινό. Θα κερδίσει τον τίτλο "Συγγραφέας της χημικής γενιάς" οχι άδικα αφου τα βιβλία του είναι ιστορίες γύρω απ την club κουλτούρα και τα ναρκωτικά. Μόνο που αν διαβάσετε προσεκτικότερα το Ecstasy θα δείτε και εσείς την προσπάθεια των ηρώων του να βρούν ένα νόημα στην ζωή τους. Party animal και ο ίδιος ζει στο Αμστερνταμ. Στο σινεμά εχει κάνει την εμφανισή του στο Trainspotting κάνοντας τον dealer ηρωίνης. Αλλά βιβλία του είναι η συλλογή διηγημάτων Acid house και το μυθιστόρημα Marabou stork nightmares.
Ιμπιζα. Το απόλυτο νησί για ξεσάλωμα. Η Sonic πολύ πριν γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο δούλευε σαν dj. Επαιρνε το αεροπλάνο και πήγαινε να παίξει μουσική στην Ιμπιζα, εγκυος στο πρώτο της παιδί. Οι φωτογραφίες που βλέπουμε στα περιοδικά μας κάνουν να πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο νησί είναι ένα τεραστιο λούνα παρκ για μεγάλους.
Καλοκαίρι. Η καλύτερη εποχή για την χορευτική μουσική. Αν την αγαπάς τσέκαρε τα πάρτυ που γίνονται στα νησιά ακόμα και μέσα στο Σεπτέβρη.
Κούραση. Αν δεν την νιώσεις το πρωί μάλλον πέρασες μια ξενέρωτη βραδυά.
Λ
Λιώσαμε σόλες εδω μέσα! Εκφραση που χρησιμοποιείται για να δηλώσει οτι αυτό το dancefloor μας έχει φιλοξενήσει πολλές φορές ή για να εκφράσει την αγάπη για συγκεκριμένο χορευτικό κομμάτι (π.χ Εχουμε λιώσει τις σόλες μας με το No good start the dance των Prodigy).
Lemon. Αγαπημένο περιοδικό της αθηναικής (και οχι μόνο) dance κοινότητας. Θα αγαπηθεί πολυ απο τον κόσμο της χορευτικής μουσικής. Τα cd που θα προσφέρει δώρο δεν θα είναι μια απο τα ίδια. Ανάμεσα στα ονόματα που θα βρείτε όσοι έχετε παλιά τεύχη του περιοδικού είναι και αυτο των Universal Trilogy.
Life fm. Αγαπημένος σταθμός χορευτικής μουσικής που δεν υπάρχει πια. Θα πάιξει όλα τα είδη χορευτικής μουσικής και θα αγαπηθεί απο τον κόσμο οσο κανένας άλλος στο είδος του.
Μύκονος. Σε ένα γκάλοπ που έγινε πριν μερικά χρόνια στην Αμερική το 30% του κόσμου απάντησε στην ερώτηση που βρίσκεται η Ελλάδα "Δεν ξέρω ακριβώς αλλά είναι μια χώρα κοντά στην Μύκονο''. Το νησί που πρωταγωνηστεί εδώ και χρόνια στην νυχτερινή ζωή εχει γίνει σημείο αναφοράς για όλους τους clubber του πλανήτη.
Moby. Νεουρκέζος μουσικός που ξεκίνησε σαν dj. Θα γνωρίσει το 1999 την τρομακτική επιτυχία του αλμπουμ Play. Το αλμπουμ θα αγαπηθεί και απο κόσμο που δεν ακούει χορευτική μουσική. Εχει επισκεφτεί αρκετές φορές την Ελλάδα για συναυλίες στο Ρόδον αλλά και στα Rockwave. Χορτοφάγος, ζωόφιλος και λάτρης της υγιεινής ζωής φαίνεται σαν να είναι ταγμένος να προσφέρει μόνο καλή μουσική. Εκτός απο το Play ,το I like to score είναι ένα απο τα αγαπημένα άλμπουμ της dance κοινότητας. Αυτή την περίοδο επιλέγει τα κομμάτια για την καινούρια του δουλειά. Εχει να διαλέξει ανάμεσα σε εκατό!
Morales. Αν ήταν ποδοσφαιριστής σίγουρα θα είχε πάρει προ πολλού την ελληνική υπηκοότητα. Αμέτρητες είναι οι φορές που έχει επισκεφτεί την χώρα μας. Γιορτάζει τα γενεθλιά του μέσα στον Αυγουστο κάθε χρόνο στη Μύκονο καλεσμένος των Magna. Το κομμάτι Need in you που θα κυκλοφορήσει θα αγαπηθεί απο τον κόσμο. Εχει απογειώσει την καριέρα της Mariah Carey κάνοντας απίστευτα remixes για τα γλυκανάλατα κομμάτια της. Ακούγονται αστρονομικά ποσά για τις αμοιβές που πήρε σε πάρτυ που έγιναν για την αλλαγή της χιλιετίας σε Σίδνευ και Χαβάη το ίδιο βράδυ!
Μηδέν ένα. Περιοδικό που βοήθησε αρκετά την χορευτική σκηνή αλλά και τα καινούρια πράγματα που έρχονταν στο φώς την δεκαετία του ενενήντα . Θα κλεισει εξαιτίας ενος "κουλού" λόγου. Την μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο Λαλιώτης για ένα αρθρο που είχε γραφτεί για τον ίδιο και αφορούσε την προσωπική του ζωή. Κρίμα. Ο Στάθης Τσαγκαρουσιανος που ήταν ο Διευθηντής του 01 και πολλά μέλη της συντακτικής ομάδας συνεχίζουν στο symbol του Επενδυτή.
Μαιαμι. Αγαπημένη πολη για τους λάτρεις της χορευτικής μουσικής.
Ναός. Συνήθως έτσι αποκαλούν το club οι θαμώνες. Ομως στην Γερμανία ένα techno πάρτυ που έγινε μέσα σε εκκλησία δίχασε τον κόσμο για το αν είναι αυτός ο καταλληλότερος τρόπος να έρθει η νεολαία κοντά στο θεό.
New life. Κομμάτι των Στέρεο Νόβα που έχει μείνει κλασσικό.
No good start the dance. Κομμάτι των Prodigy. Σε πολλούς θυμίζει τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ενενήντα αλλά και τα πρώτα χορευτικά τους βήματα στο clubbing.
Ξ
Ξανθο χρώμα στα μαλλιά. Αλλά και πράσινα, κόκκινα, κίτρινα μαλλιά παντού μέχρι τα μέσα της δεκαετίας τουλάχιστον. Τα πολύχρωμα μαλλιά θα περάσουν απο την ασφάλεια των παιδιών του δρόμου στα κεφάλια των νοικοκυρών. Ο,τι τελικά γίνεται μαζικό αυτόματα γίνεται και γελοίο. Ξενομανία. Ελάχιστοι είναι οι ελληνες Djs που δεν θα αλλάξουν το ονομά τους. Βεβαια οι αλλαγές για καλό γίνονται (προσπάθεια να καθιερωθεί το ονομά τους και στο εξωτερικό) αλλά εμεις πάντα θα αναρωτιόμαστε : Πως βάφτισε η μάνα του τον dj Mike; |
Oakenfold Paul. Ο πιο ακριβοπληρωμένος Dj του πλανήτη. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει απο τους υπόλοιπους είναι "τα πολλά και διαφορετικά συναισθήματα που βγάζει η μουσική του". Μόνιμος εδώ και χρόνια στις πρώτες πέντε θέσεις της λίστας με τους καλύτερους μουσικούς παραγωγούς του πλανήτη.
Oνειρο. Για πολλούς (αναμεσά τους και εγώ) ενα βράδυ στο Ministry of sound (τον απόλυτο ναο της χορευτικής μουσικής) του Λονδίνου είναι μια μεγάλη επιθυμία. Να δούμε πότε θα γίνει πραγματικότητα.
Π
Πατρελάκης Νίκος. Απο τους πιο ανοιχτόμυαλους μουσικά έλληνες. Το "φτύσιμο" που έριξε για συνεργασία στον Oakenfold θα μείνει ιστορικό στην ελληνική dance σκηνή. Συνεργάστηκε σε ένα κομμάτι με τον Paul Mac Cartney και ανέβηκε ψηλά στούς καταλόγους χορευτικής μουσικής της Μεγάλης Βρετανίας. Ξεκίνησε παίζοντας garage και συνέχισε με αρκετά απο τα είδη της χορευτικής μουσικής. Τα τελευταία χρόνια δημιουργεί δική του μουσική.
Παλιμπαιδισμός. Είναι ένα απο τα πράγματα που μας εκνευρίζει αρκετά στην χορευτική κουλτούρα της σημερινής εποχής. Ανθρωποι που έχουν περάσει προ πολλού την παιδική ηλικία να εμφανίζονται με πλαστικά χρωματιστά πιστόλια, έντονα βαμμένο πρόσωπο σαν να είναι σε νηπιαγωγείο. Μερικές φορές θα αναρωτηθούμε βλέποντας φωτογραφίες στα περιοδικά: Τώρα αυτοί οι άνθρωποι αγαπούν την μουσική ή την ατμόσφαιρα καρναβαλιού;
Πλυντήριο. Απίστευτη μουσική εκπομπή στο Seven. Απο τις λίγες μουσικές εκπομπές που ασχολήθηκαν σοβαρά με την χορευτική κουλτούρα. Η Σελάνα Βροντή και η Μελίτα Κάραλη θα αγαπηθούν απο ένα κόσμο που έβρισκε καταφύγιο μόνο στην χορευτική ζώνη του MTV. Η εκπομπή αυτή δεν υπάρχει σήμερα. Ας μην πούμε καλύτερα τι έχει πάρει την θέση της στο συγκεκριμένο κανάλι.
Πρωτοπόροι. Underwold, Chemical brothers, Prodigy, Daft punk. Μετά απο αυτούς τίποτα πια δεν είναι ίδιο.
Ρώτα. Δεν είναι κακό να μην ξέρεις όλα τα είδη της χορευτικής μουσικής. Η δεκαετία που πέρασε χαρακτηρίστηκαι απο άσχετους αλλά και απο ξερόλες. Απο πότε είναι ντροπή να ρωτάς ποιό είναι αυτό το κομμάτι;
Remix. Μπορεί να απογειώσει ένα ξενέρωτο κομμάτι. Απο τους U2 μέχρι την Μαντόνα θα το επιδιώξουν. Αυτοί που ξέρουν την τέχνη του ρεμιξ θα θησαυρίσουν και θα φτάσουν στο σημείο να γίνουν αρκετά επιλεκτικοί κλείνοντας τηλέφωνα.
Ροκ. Τα περιοδικά θα κατασκευάσουν πλαστές διαμάχες ανάμεσα στο ρόκ και την χορευτική μουσική. Στην πραγματικότητα όλα αυτα είναι ραδιο αρβύλα για να πουλήσουν κανένα αντίτυπο παραπάνω. Η χορευτική μουσική θα δανειστεί αρκετά στοιχεία απο το ροκ και στις μέρες μας θα συνεχίσει να κάνει το ίδιο.
Στέρεο Νόβα. Το αθηναικό συγκρότημα που σφράγισε με την παρουσία του την δεκαετία του ενενήντα. Ο Κωνσταντίνος Βήτα και ο Μιχάλης Δέλτα ακολουθούν σήμερα διαφορετικές πορείες με την ίδια επιτυχία. Ομως ο βιομηχανικός ήχος των Στέρεο Νόβα κάνει πολλούς να θέλουν να τους δουν πάλι μαζί.Δύσκολο.
Simone. Η ιέρεια της χορευτικής ζώνης του MTV μας "ξεβίδωσε" πολλά Σαββατόβραδα. Αξια!
Studio 54. Το νεουρκέζικο κλαμπ τις δεκαετίας του 70 θα γίνει σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της χορευτικής μουσικής. Το studio54 θα συνδέσει το ονομά του με ενα απο τα σκληρότερα face control ολων των εποχών. Χαρακτηριστηκό του ήταν τα πολλα διάσημα ονόματα που χόρευαν κάθε βράδυ, η υπερβολική κατανάλωση ναρκωτικών απο τους θαμώνες και φυσικά ο Andy Warholl μόνιμος θαμώνας. Στην δεκαετία του ενενήντα θα γίνει ταινία. Η ιστορία του θα παρουσιαστεί μέσα απο τα μάτια ενος σερβιτόρου που δούλευε εκείνη την εποχή στο κλαμπ. Οι Pet shop boys θα τραγουδήσουν το New York city boy για τις ανάγκες του φιλμ. Κλείνοντας το studio 54, θα κλείσει μαζί του η εποχή της disco καθώς θα ξεκινάει η δεκαετία του ογδόντα. Δεν θα υπάρξει αλλο κλάμπ που στην πίστα του θα φιλοξενούσε ασημα και διάσημα πρόσωπα. Η λατρεία για το κλαμπ συνεχίζεται και σήμερα με την δημοσίευση φωτογραφιών και αρθρων στον περιοδικό τύπο.
Scooter. Το γερμανικό Techno-House group με τα απίστευτα χορευτικάHits!
Όποτε παίζουν στα clubs γίνεται χαμός. Και φυσικά το φανατικό κοινό τους πίνει νερό στο όνομα τους!Μερικά απ αυτά: Move your ass, Aii Shot the Dj, The question is what is the questionΈχουν σημαδέψει τα 90’ς και τις αρχές του 2000
Τσιληχρήστος. Διοργανωτής πάρτυ και Dj που έχει κάνει επιτυχίες χορευτικά κομμάτια πολυ πριν τα ανακαλύψουν οι άλλοι. Αγαπημένα τα πάρτυ με jungle μουσική που διοργανώνει ακόμα και σήμερα.
Yπαιθρος. Εκτός απο τα κλάμπ η ελληνική ύπαιθρος θα γίνει ένα απο τα πιο αγαπημένα μέρη για να διοργανωθεί ενα πάρτυ. Σε ένα απο αυτά στην Ευβοια, η αστυνομία θα ανακαλύψει τον χώρο επειδή κάποιοι πανέξυπνοι ρώτησαν αστυνομικούς (που βρισκόντουσαν εκει για ενα πανηγύρι που γινόταν στην περιοχή) για την κατεύθyνση που έπρεπε να ακολουθήσουν για να βρεθούν στο πάρτυ. Η αστυνομία θα κάνει έφοδο και η "μάνα ρέιβερ" θα ξυπνήσει και πάλι.
Υστερία με συγκεκριμένους Dj. Μέχρι που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος για να δει τον αγαπημένο του dj; Οταν επέστρεφα πριν δυο χρόνια απο την Πάρο στο πλοίο υπήρχε μια παρέα εικοσάχρονων Αθηναίων που είχαν πάει στο νησί μόνο για ένα βράδυ για να ακούσουν και να χορέψουν με την μουσική του Christo Z. και επέστρεφαν το πρωί Αθήνα.
Φ
Front 242. Όσο περίεργοι ακούγονται στα «απαίδευτα» αυτιά, τόσο σημαντικοί είναι για την ηλεκτρονική μουσική! Headhunter. Welcome to
Φάρμα στα Οινόφυτα. Αγαπημένο μέρος της χορευτικής μουσικής στα μέσα της δεκαετίας του ενενήντα. Το μέρος θα κλείσει αργότερα μετά απο έφοδο της ασφάλειας και τις γνωστες ιστορίες με τα ναρκωτικά. Ο ιδιοκτήτης Alex θα περάσει μήνες στη φυλακή και πολλοί θα μιλήσουν για μια στημένη απο ιδιοκτήτες μαγαζιών δουλειά. Είναι άλλωστε γνωστό οτι η Φάρμα τραβούσε ένα μεγάλο κομμάτι αθηναίων που ήθελαν να διασκεδάσουν σε ενα μη συμβατικό χώρο όπως είναι αυτός των κλειστών club.
Φωνητικά. Οταν τα φωνητικά σε ένα χορευτικό κομμάτι είναι καλά μπορούν να σε απογειώσουν.
Freeze. Περιοδικό που κυκλοφορεί αυτή την στιγμή με περιοχόμενο αποκλειστικά και μόνο την χορευτική μουσική.
Flyers. Οι προσκλήσεις για τα παρτυ δεν θα είναι μια απλη αναφορά του γεγονότος. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα αποδειχθούν μικρά καλλιτεχνικά αριστουργήματα με την φαντασία των ομάδων που οργανώνουν τα events να οργιάζει.
Χημική Γενιά. Ορος που χρησιμοποιήται συνήθως για να χαρακτηρίσει τους ανθρώπους που ακούν χορευτική μουσική ,συχνάζουν σε κλάμπ και καταπίνουν αρκετά Ecstasy. Τώρα κατα πόσο είναι αλήθεια ότι όλοι μεσα στην χορευτική σκηνή είναι χαπακωμένοι δεν μπορούμε να ξέρουμε. Αλλά γνωρίζουμε και κόσμο που αγαπάει πραγματικά την μουσική αυτή και τίποτα άλλο.
Χίπυς. Αρκετά κοινά σημεία με τους σημερινούς λάτρεις της χορευτικής μουσικής. Οχι τόσο στην μουσική αυτή καθε αυτή αλλά στην φιλοσοφία ζωής. Τα positive συναισθήματα, η αγάπη για την φύση και την ελευθερία χαρακτηρίζουν και τις δυο πλευρές κάνοντας πολλούς να δημιουργήσουν την λέξη νεοχίπυς (τον προτιμούμε απ' το raver).
Ψ
Ψαγμένοι. Εντάξει υπάρχουν και αυτοί που παίζουν την χορευτική μουσική στα δάχτυλα , αλλά μην ψαρώνετε. Τις περισσότερες φορές όταν συναντάμε κάποιον και μας κάνει τον έξυπνο (σε οποιοδήποτε είδος μουσικής) ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να έχει δει το Νότη πάνω απο τέσσερις φορές και να πέρασε καλά.
Ω
Ωραία φάση η χορευτική μουσική. Μακάρι να συνεχιστεί με φρέσκους ήχους και πανω απ' ολα φρέσκα μυαλά.